Skip to main content

Aanleiding


Dit hoofdstuk beschrijft waarom er besloten is om naar Mitz over te stappen en de voordelen hiervan.

Algemeen


De zorg heeft al langer behoefte aan een structurele aanpak van toestemmingen voor het delen van gegevens. Naast de lokale registratie van toestemmingen bij de bron, is er behoefte om voor patiënten die dat willen een online mogelijkheid te hebben (website of app). Ook is gebleken dat het meest logische moment om een toestemming te registreren is, als er behoefte is aan het raadplegen van gegevens. Wettelijk gezien moet echter de dossierhouder en niet de raadpleger toestemming krijgen.
Zorgaanbieders hebben gevraagd om een online toestemmingsvoorziening die dit regelt. Inmiddels is Mitz hiervoor ontwikkeld. Alle uitwisselingssystemen kunnen via Mitz een toestemming checken voorafgaand aan het beschikbaar stellen. Ook het LSP zal als uitwisselingssysteem gebruik gaan maken van Mitz.
Zorgaanbieders die via het LSP uitwisselen, werken met systemen die voldoen aan de AORTA-specificaties. De eisen die nodig zijn voor een XIS om gebruik te maken van Mitz zullen daarom opgenomen worden in de AORTA-specificaties.
Waarom dan deze 'voorpublicatie' van XIS-eisen?
Zorgaanbieders die een rol spelen in de spoedzorg, ervaren dagelijks de beperking van de huidige situatie. Zowel op de HAP als op de SEH (en in de ambulance) heeft men behoefte aan huisartsgegevens. De toestemmingsregistratie bij de bron komt echter gemiddeld niet hoger dan 60%. Dus kan er belangrijke informatie ontbreken of kan het te lang duren voor deze is opgevraagd. De combinatie LSP-Mitz kan hierin op korte termijn een oplossing voor bieden. Het LSP omdat de gegevens van de meeste huisartsen via het LSP ontsloten kunnen worden. En Mitz omdat je op het moment van spoedzorg (ter plaatse bij SEH-balie, tijdens telefonisch consult met de HAP en als ambulance medewerker die een patiënt thuis ophaalt), een toestemming kan regelen (op verzoek van de patiënt) die rechtsgeldig is voor de huisarts om gegevens beschikbaar te stellen.
Zorgaanbieders (huisartsenpraktijken, huisartsenposten en SEH's) die versneld deze extra toestemmingsmogelijkheden willen implementeren, kunnen gebruik maken van deze voorpublicatie.
Dit document bevat de eisen die aan een XIS gesteld worden dat gebruik wil maken van de Mitz-functies. Omdat een XIS voor het uitwisselen van gegevens werkt met een uitwisselingssysteem (het LSP in AORTA verband), zullen de meeste koppelvlakken van het XIS via het US lopen. Dat zijn de LSP-XIS koppelvlakken. Bijlage 3 bevat een overzicht van de LSP-XIS koppelvlakken in relatie met de LSP-Mitz koppelvlakken.


Impact overgang naar Mitz


De positie van de zorgaanbieders ten aanzien van Mitz is verschillend van de positie ten opzichte van het huidige LSP. Mitz verwerkt de toestemmingen 'namens' de zorgaanbieder. Het is dan ook daarom dat er een nieuwe koppeling tot stand moet worden gebracht.
Het LSP maakt vervolgens gebruik van de informatie uit Mitz en faciliteert de koppeling, zodat het AORTA-afsprakenstelsel als een geheel kan worden gebruikt ook al wordt Mitz hierbinnen gebruikt.
De verwijsindex wordt omgevormd tot actualiteitenregister, omdat de lokalisatie binnen Mitz zal gaan plaatsvinden. Dit is nodig, omdat  de burger bij het registreren van zijn/haar toestemmingen geïnformeerd dient te worden over de locatie waar zijn/haar medische dossiers geadministreerd worden.

Om de huidige systemen aan te passen aan de nieuwe situatie, is een set van 'eisen' opgesteld. Deze zijn hieronder samengevat in een tabel.
Opgemerkt moet worden dat voor die systemen die de verwijsindex bevragen een passende oplossing wordt gezocht. Voor deze eerste ronde wordt ervan uitgegaan dat er (nog) geen wijzigingen hiervoor zouden moeten worden doorgevoerd.
De eisen zijn gegroepeerd op basis van de gewenste functies, die geboden kunnen worden aan de zorgverleners om namens de patiënt toestemmingen te registreren. Deze zijn:

  1. De basis Mitz koppeling (1, 2)

    1. Er zijn eisen geformuleerd in verband met de nieuwe situatie.

  2. Behouden van een lokale toestemmingsregistratie

    1. Let op! Mitz kan meer toestemmingen bevatten dan de huidige 2 type toestemmingen, zoals in een HIS nu geregistreerd worden.

    2. Mitz-Functies nummer 4

  3. Een toestemmingsknop voor registratie toestemmingen namens de patiënt (5,6)

    1. Let op! Mitz gebruikt ook de inschrijftokendefinitie uit de komende AORTA versie 8.3 (waarin ook de hier vermelde eisen worden vastgelegd). Het IH-inschrijftoken wordt derhalve bij dit PvE gevoegd.

  4. De uitrol vereisten (TKID ondersteuning)


    Mitz functies

    HIS

    HAP

    SEH

    Eis(en)

    1

    Migreren van bestaande lokale toestemmingen

    Ja



    GBX.MITZ.0100 Ondersteuning TKID-systeemrollen
    GBX.MITZ.0500 Ingebruikname van Mitz
    GBX.MITZ.0510 Aanmelden actieve dossiers
    GBX.MITZ.0520 Versturen systeemrol "Toestemmingen Delegerend Systeem"
    GBX.MITZ.0530 Uitzetten lokale toestemmingen
    GBX.MITZ.0540 Migratieproces afbreken

    2

    Aanpassen aanmeldbericht (toevoegen geboortedatum).

    Ja



    GBX.MITZ.0200 Geboortedatum in het aanmeldbericht

    3Aanpassen aanmeldbericht voor afmeldenja


    4

    Ontvangen en verwerken notificatiebericht (optioneel, vaak wel gewenst door zorgaanbieder).

    Optie



    GBX.MITZ.0300 Aangeven om Mitz-notificaties te ontvangen
    GBX.MITZ.0310 Verwerken Mitz- notificaties
    GBX.MITZ.0320 Gebruik lokale toestemmingen na ingebruikname Mitz


    5

    Ontwikkelen toestemmingsknop functie met toestemmingsbericht en gebruikmakend van Aorta tokens (in het kader van spoedzorg niet verplicht voor HIS, wel voor HAP en SEH).

    Optie

    Ja

    Ja

    GBX.MITZ.0400 Systeemrol activeren Mitz-toestemmingsknop
    GBX.MITZ.0410 Toestemmingsknoppen
    GBX.MITZ.0420 Registratie gebruik Mitz-toestemmingsknop

    6

    Inbouwen of configureren van een beveiligde verbinding naar MijnMitz (optioneel)

    Optie

    Optie

    Optie

    GBX.MITZ.0600 Aanroepen Mitz-Secure Link
    GBX.MITZ.0610 Registratie gebruik Mitz-Secure Link
    GBX.MITZ.0620 Tonen toestemmingskeuzes Mitz

    7

    Uitrol en uitleg bij klanten

    Optie

    Optie

    Optie



    Verwerking van de nieuwe eisen in het kort:

  • Versturen van de juiste TKID bij de start.

  • Migreren van de bestaande toestemmingen.

  • Versturen van de juiste TKID na de migratie.

  • (Her)aanmelden op de VWI (bestaande functionaliteit) na iedere wijziging.

  • (Her)aanmelden van toestemmingen (alleen bij wijziging toestemming) met tokens, omdat deze doorgezet worden aan Mitz.

  • Eventueel verwerken notificaties vanuit Mitz bij het bekend worden van nieuwe / gewijzigde toestemming bij een patiënt.

  • Eventueel ondersteunen toestemmingsknop.

Mocht het proces van migratie ergens niet goed gaan, dan wordt het proces afgebroken.

{}

JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.