LSP - XIS
Dit Hoofdstuk beschrijft de functies die door het gebruik van Mitz aan het LSP worden toegevoegd
Functies Mitz
Als een XIS Mitz gaat gebruiken voor uitwisselingen die via het LSP verlopen, zijn er functies die door het LSP worden uitgevoerd en functies die in een XIS ingebouwd worden.
Abonneren en notificeren
Een patiënt kan een toestemming in MijnMitz registeren en de (dossierhoudende) zorgaanbieders voor wie deze toestemming bedoeld is, worden hierover genotificeerd. De notificatie wordt door Mitz aan het LSP verstuurd en het LSP stuurt deze door naar een XIS (die aan het LSP heeft gemeld dat die deze notificaties kan en wilt ontvangen).
Mitz stuurt alleen maar notificaties aan zorgaanbieders die zich geabonneerd hebben op deze notificaties (van de patiënten die zij behandelen). Een XIS hoeft het Mitz abonneerbericht niet zelf te versturen, maar deze worden door het LSP afgeleid van het AORTA-aanmeldbericht. Omdat het Mitz abonneerbericht een geboortedatum vereist, moet deze in het AORTA-aanmeldbericht worden meegegeven, zodat het LSP deze kan gebruiken bij het aanmaken en versturen van het Mitz-abonneerbericht.
Wanneer het AORTA-afmeldbericht ook gebruikt zou worden voor het afmelden van een abonnement bij Mitz, resulteert dit in een voor de patiënt onbegrijpelijk aantal meldingen. Omdat er ook vanwege technische synchronisatie kan worden afgemeld. Daarom is voor Mitz een apart dossier-afmeldbericht nodig, die door het XIS opgestuurd wordt wanneer bij een zorgaanbieder de dossierverantwoordelijkheid van een patiënt wordt beëindigd. Het dossier-afmeldbericht is syntactisch vrijwel hetzelfde als het AORTA-afmeldbericht, maar dan specifiek voor het afmelden van toestemmingsabonnementen bij Mitz.
Open en gesloten autorisatievraag (geen lokale impact)
Een zorgaanbieder die gegevens van een andere zorgaanbieder nodig heeft, kan het LSP bevragen. Voordat een (dossierhoudende) zorgaanbieder gegevens beschikbaar mag stellen, moet deze zorgaanbieder vaststellen of er toestemming is. Dat doet het LSP voor deze zorgaanbieder. Dat vergt dus geen aanpassing in het XIS.
Ook als de (raadplegende) zorgaanbieder niet weet bij welke dossierhouders de benodigde dossiergegevens liggen, kan het LSP de bevraging afhandelen, door een 'open autorisatievraag' te stellen aan Mitz. Het Mitz-abonnementenregister wordt gebruikt als lokalisatie van de bronnen, maar alleen indien de patiënt toestemming heeft gegeven voor de betreffende uitwisseling.
Toekomst
Als een bron bevraagd wordt die niet op het LSP is aangesloten, kan het LSP (te zijner tijd) via andere uitwisselingssystemen de betreffende bron bevragen. Dat vereist een landelijke netwerktopologie in het kader van Twiin en technische koppelingen tussen de netwerken (van de uitwisselingssystemen).
Als een raadplegende zorgaanbieder niet op het LSP is aangesloten, kan de opvraging van een ander uitwisselingssysteem bij het LSP binnen komen en het LSP zal dan namens de bron die wel op het LSP is aangesloten een 'gesloten autorisatievraag' stellen aan Mitz om de toestemming te checken.
Toestemmingkeuzes eenmalig migreren naar Mitz
Het LSP ondersteund diverse manieren die gebruikt kunnen worden om bestaande toestemmingen naar Mitz over te zetten, zodat ze zichtbaar worden voor de patiënt die op MijnMitz inlogt. Het LSP stuurt de migratieinformatie vanuit een XIS door naar Mitz. Dat is onderdeel van 'de ingebruikname van Mitz' waarbij het XIS over gaat van de bestaande rol, via een 'migrerend' systeem naar een 'toestemming delegerend' systeem (via een TKID is dat voor het LSP te volgen).
Toestemmingskeuzes met één druk op de knop uploaden naar Mitz
Nadat een zorgaanbieder alle toestemmingskeuzes (voor de uitwisselingen die via het LSP verlopen) heeft gemigreerd, kunnen er nog steeds toestemmingen vanuit het XIS worden vastgelegd in Mitz via een in te bouwen toestemmingsknop. De betreffende toestemmingvraag wordt door Mitz aangeleverd (zie de Mitz-toestemmingscatalogus). De betreffende keuze van de patiënt wordt via het toestemmingsbericht naar het LSP verzonden en die stuurt het vervolgens door naar Mitz. Omdat Mitz bij een toestemmingskeuze de auteur op onweerlegbare wijze moet kunnen vaststellen, wordt bij een toestemmingsbericht gewerkt met tokens. Om het voor de XIS'en niet onnodig lastig te maken, kan hiervoor het AORTA 8-transactietoken dat ondertekend is door een UZI-pas, ingezet worden. Bij het doorsturen van het toestemmingsbericht door het LSP naar Mitz, zal het LSP het benodigde Mitz-access token meesturen op basis van AORTA 8-token(s) van het XIS.